divendres, 16 de desembre del 2011

Embovadors culinaris.

Al relat "Restauració" he volgut fer un homenatge a la meua iaia, embovadora d'ofici. Encara la recorde al terrat de casa embova que t'embova, a estall que deien elles, m'agüela, Lolita la cadirera, i la tia Amparito, la seua germana.

La referència que he col·locat, que em va cridar l'atenció quan la vaig trobar, és una recepta de Cranc amb bova. Tot una sorpresa. Ara que, la veritat, no he aconseguit averiguar encara el seu procés d'elaboració. El nom de la recepta la vaig trobar a un llibre didàctic editat per l'Ajuntament d'Alcúdia sobre el Xúquer. Contiuaré investigant. També cap la possibilitat de que hi haja un error, confondre bova amb el peix boga ... Però, investigant i cercant, m'he topat amb altres sorpreses, i és que la farina de bova (Typha sp.) era usada com aliment pels humans de fa uns 30.000 anys. Consulteu esta notícia. A més, també he cercat altres maneres de consumir esta planta aquàtica. Mireu esta deliciosa recepta!

Vos deixe amb estes imatges:
Home embovant.

Riçomes secs de bova

Farina de bova


Floració de bova (part inferior la floració femenina i part superior inflorescència masculina) i cor tendre de l'espiga floral.

Pastissets de bova.

I, per finalitzar, un video d'una dona embovant


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sense quimeres